ZUURKOOL VAN SPITSKOOL

Spitskool is het ranke zusje van witte kool. De vorm en structuur van beide kolen verschilt omdat spitskool in het voorjaar wordt geteeld en witte kool een wintergroente is. Van beide soorten kool wordt zuurkool gemaakt.  De techniek om kool te fermenteren komt vermoedelijk uit China en heeft naderhand de wereld veroverd. Pas tegen het eind van de 18eeeuw is zuurkool in Nederland ingeburgerd geraakt.

Spitskool is iets zoeter en zachter dan witte kool en is ook makkelijker verteerbaar. Om van spitskool zuurkool te maken verwijder je eerst de stronk en de harde kern. Bewaar de buitenste bladeren voor later. De bladeren worden vervolgens in dunne slierten gesneden.

Doe de bladeren in een bak en voeg 20 gram zout per kilo toe en ook 4 gram jeneverbessen of meer, als je ze lekker vindt. Nu de kool met ferme hand net zolang kneden tot hij slap is geworden en er  veel vocht is ontstaan. Schone uitgekookte grote  halve liter jampotten klaar zetten en deze vullen met de kool inclusief het vocht en wel zo dat de pot heel vol is en er  vocht bovenin staat.

Leg nu hierop een rond geknipt stuk koolblad (buitenste bladeren), zorg dat ook dit blad onder het vocht staat, maak de pot heel erg vol. Je kan een gaatje in het deksel maken en daar een waterslotje in zetten of anders moet je de pot elke dag even open maken om lucht te laten ontsnappen. Na 3 weken is je spitszuurkool klaar.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.