ZO HOU JE BASILICUM LANGER GOED

Als je een plantje basilicum koopt, heb je altijd verse blaadjes bij de hand om snel pesto te maken. Maar vaak worden de blaadjes dor en gaat het plantje dat je in de supermarkt hebt gekocht dood. Om langer plezier van je basilicum te hebben verpot je het plantje na aankoop in een grotere pot zodat de wortels sterker worden. Je moet geen water op de aarde gieten maar juist op het schoteltje. Het plantje zuigt het water naar behoefte op en zo verdrinken de wortels niet. Basilicum is een eenjarige plant en kan slecht tegen kou. Als je een basilicumplantje in de tuin wilt zetten, kan dat pas vanaf juni. Niet alleen de blaadjes maar ook de roze bloemen van de basilicumplant zijn eetbaar. Deze doen het goed als garnering of in salades. Eens op Sicilië wilde ik basilicum kopen, ik vroeg ernaar bij de kassa. De eigenaar zei: kom maar mee en griste een schaar mee. Samen liepen we naar de achterkant van zijn kleine winkeltje, daar stonden allemaal basilicumplantjes langs de gevel, hij knipte voor mij een paar takjes af… ik hoefde daar ook niet voor te betalen. En wat een smaaaaak! Heel iets anders dan de laffe potjes die (ik ook hoor) je hier koopt.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.