ZELF TAHIN MAKEN

Tahin is een pasta van gemalen sesamzaadjes die vooral in de keukens van Israël, Libanon en Syrië nooit aan tafel ontbreekt. Tahin is nog gezond ook want sesam zit boordevol calcium, magnesium en ijzer.

Neem 100 gram sesamzaadjes en rooster ze in een koekenpan op een laag vuurtje of in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat (ovenstand 175 graden). Sesamzaad bevat veel olie die bij verhitting vrijkomt. Je moet er echt even bijblijven want voordat je het weet zijn de zaadjes zwart geblakerd en dat is niet de bedoeling.

Als de zaadjes geroosterd zijn en een heerlijke geur vrijkomt, vermaal je ze in een keukenmachine tot poeder. Voeg daarna een scheutje milde olijfolie toe. De smaak van de olie mag niet te sterk zijn, anders gaat deze de sesam overheersen. Maak de tahin af met een beetje zout en citroensap. Als tahin een paar uur heeft gestaan, komt de olie bovendrijven. Roer de pasta daarom voor gebruik even door.

In de koelkast blijft zelfgemaakte tahin ongeveer een maand goed, mits je de tahin in een schone vooraf gesteriliseerde pot bewaart.

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.