ZELF AMANDELSPIJS MAKEN

Amandelspijs is makkelijk zelf te maken en wordt na een paar dagen zelfs lekkerder. Heb je wat over dan kan je de spijs ook gebruiken als basis voor de bodem van een vruchtentaart. De laag spijs voorkomt namelijk dat… vocht uit de vruchten in aanraking komt met het deeg. Door gebruik van amandelspijs als isolatie blijft de bodem van een taart lekker krokant. Amandelspijs blijft in de koelkast minstens twee maanden goed.

Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor de amandelspijs van een groot kerstbrood.

250 gram amandelen

10  bittere amandelen

250 gram suiker

1  eidooier

geraspte schil van een citroen

1/8 theelepel zout

(4 gekonfijte sinaasappelschilletjes)

De amandelen pellen door ze even op te koken in water. Afgieten en laten ‘schrikken’ met koud water. De velletjes laten nu gemakkelijk los. De amandelen afdrogen en even in een droge koekenpan heel lichtbruin en droog roosteren. De amandelen af laten koelen.In de keukenmachine de amandelen, de bittere amandelen, suiker en de citroenrasp draaien. Als de noten grof gemalen zijn, de eidooier erbij voegen en zoveel druppels water dat de massa als een bal ronddraait in de mengbeker en soepel kneedbaar is. Je kunt als extra smaakje ook 4  gekonfijte sinaasappelschilletjes mee laten draaien. De zachte spijs is in de koelkast minstens een maand houdbaar.

 

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.