VOOR MARTINA

Beste Martina, ik ben Maroeska Metz en stel me graag in bovenstaand filmpje aan je voor. Je krijg alvast letterlijk een kijkje in mijn keuken. Met uitgeverij MarkMedia & Art heb ik gewerkt aan een schitterend kookboek dat zich op een aantal fronten onderscheid van andere kookboeken. Ik hoop je als lid van de inkoopcommissie van Libris enthousiast te maken voor iets bijzonders… Hoe dan?!

  1. Je bent op deze pagina gekomen door middel van het scannen van een QR-code. Onder elk gerecht in mijn kookboek vind je een aparte QR-code met een link naar een video waarin ik iets vertel over de achtergrond van het gerecht of laat zien hoe je iets moet doen. De integratie van QR-codes en recepten in een kookboek gebeurt nog nergens en is een noviteit. Mensen die een mobiele telefoon hebben waar in de camera al een QR-code scanner zit, hoeven allleen maar scherp te stellen op de code waarna een link opent naar de video. Lezers met een iets oudere telefoon kunnen gratis in de App-store of Google Play een QR-code scanner downloaden. Iedereen kan ook gewoon terecht op mijn website www.maroeska.nl Hier vind je alle video’s die bij de recepten horen. De komende weken zullen we elk recept van een video voorzien, het worden er in totaal 120. De opnamen vinden zowel in mijn keuken plaats, als op lokatie in Nederland en in Italie voor de couleur locale.
  2. De foto’s van de gerechten zijn gemaakt als moderne stillevens. Ik ben opgeleid aan de Rietveld Academie en al ruim 30 jaar actief als kunstenaar. Misschien ken je  mijn ontwerpen voor interieurs, meubels, kroonluchters en sieraden, allen met een kenmerkende krul (mijn signatuur). In de jaren ’90 en het begin van het millennium heb ik naam gemaakt als ontwerper en de afgelopen jaren met name in het buitenland actief geweest. In 2014 verscheen over mijn oeuvre een boek. Nu wordt het tijd om de Nederlandse markt weer te verrassen.
  3. De recepten in mijn kookboek zijn op een breed publiek gericht, met als specifieke doelgroep jongeren die van huis uit misschien niet hebben leren koken maar wel graag en veelvuldig uit eten gaan. Hen wil ik graag met een basiskookboek enthousiasmeren om zelf de keuken in te duiken. De recepten zijn niet high brow maar juist toegankelijk, van antipasti, brood, pesto’s en soepen tot polpettes, pasta’s en pizza’s, groente, vlees, vis, (hartige) taarten, toetjes en cake en koek.
  4. Ik heb de afgelopen 10 jaar aan dit kookboek gewerkt, het is langzaam gegaard, zoals culinair publicist Ronald Hoeven het noemde. De tijd en aandacht die in de ontwikkeling van de recepten zit, voelt de lezer hopelijk terug in mijn boek
  5. De titel Hoe dan?! verwijst naar de uitroep van mijn kinderen Mimi en Arne, vrienden en familie, hoe ik iets klaar maak of naar het recept voor een zelfbedacht gerecht. De subtitel 7 keukens verwijst naar de gebieden waar de gerechten zijn ontstaan of ontwikkeld.
  6. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of de zijkanten van het boek met een doorlopend design bedrukt kan worden, zodat de cover organisch doorloopt over de drie sneden. Het is dus geen kleur op snee maar druk op snee. Dit is een ingewikkeld procédé dat door slechts enkele drukkers kan worden gerealiseerd en nauw luistert. Als ontwerper hoop ik dat we dit bij mijn kookboek kunnen toepassen zodat we echt het onderscheid in de winkel kunnen maken. Als ontwerper wil ik graag iets nieuws doen en niet de zoveelste in de rij zijn die een kookboek uitbrengt.
  7. Ik verwacht in het najaar veel media-aandacht, te meer omdat ik me een aantal jaar op het buitenland heb gericht en het publiceren van een kookboek in Nederland misschien voor veel mensen onverwacht komt. Ik sta al vanaf mijn 11e in de keuken en ben sindsdien elke dag met passie en toewijding aan het bakken, koken en braden. Het wordt nu tijd om deze liefde te delen met een groter publiek. Help je me daarbij? Dank je wel alvast voor je aandacht!

Hartelijke groeten van Maroeska Metz


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.