VERSCHIL DROGE GIST EN VERSE GIST

Gist zorgt ervoor dat gerechten rijzen, maar er is een verschil tussen droge en verse gist. Verse gist wordt ook wel bakkersgist genoemd, is letterlijk vers en ‘leeft’. Deze soort heeft… een vaste vorm en lijkt op klei, verpakt in vierkantjes van 40 gram. Het grote nadeel van verse gist is dat je (het) hem niet overal kunt krijgen(meestal bij natuurvoedingswinkels en Mediterrane supermarkt). Verse gist is ongeveer 2 weken houdbaar in de  koelkast.

Gedroogde gist bestaat uit korreltjes en heeft door het drogen een soort beschermend laagje gekregen. Zodra de korreltjes in aanraking komen met warm vocht lossen ze op en komt de gist weer tot leven. Droge gist is minstens twee maanden houdbaar.

Toevoeging van meer gist betekent niet altijd dat een product meer zal rijzen. Zeker bij brood kan een teveel aan gist zelfs zorgen voor een nare smaak. Staat in een recept bakkersgist maar heb je alleen gedroogde gist in huis? Neem dan 1/3 droge gist in plaats van de aanbevolen hoeveelheid verse gist.

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.