VERS OF UIT BLIK, WAT IS GEZONDER?

Je proeft duidelijk verschil tussen tomaten uit blik en verse tomaten. Ik heb altijd de fantasie dat het minder gezond is omdat tomaten in blik gesteriliseerd zijn en er conserveringsmiddelen in zitten. De waarheid wat gezonder is, vers of uit blik, ligt in het midden. Veel mensen zweren bij het idee dat de beroemde San Marzano tomaten zijn geoogst nadat ze echt in de Italiaanse zon zijn gerijpt, dus bomvol smaak zitten….de coating aan de binnenkant van een blik bevat echter bisphenol A. Deze stof kan volgens wetenschappers invloed hebben op de hormoonhuishouding… ik verbeeld mij dat ik het proef… echter in de winter gebruik ik ook tomaten uit blik, of ik maak een combinatie met verse tomaten. Je krijgt een heel mooi donkerrode saus als je eerst  een bodem olijfolie van ½ cm neemt en daarin 5 tenen knoflook heel langzaam (ca. 45 minuten) laat garen op een zeer laag pitje. Dan voeg je hierbij twee blikjes San Marzano tomaten, laat de tomaten heet worden, zet de staafmixer in de saus en laat deze inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt er ook nog 250 gram kleine verse tomaatjes aan toevoegen. Zodra de saus begint te spatten is deze klaar. Wil je de saus nog dikker hebben, zet dan een omgekeerde zeef op je pan anders zit je hele keuken onder…


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.