ONTCIJFER DE CODE OP EIEREN

In veel gerechten worden eieren gebruikt maar welk ei is het meest diervriendelijk? Op elk ei staat een code zodat je kunt zien onder welke omstandigheden de kip is opgegroeid en kan je de herkomst van het ei achterhalen. Het eerste cijfer zegt iets over het soort ei, biologisch, vrije uitloop, scharrelei of kooi-ei. De daarop volgende twee letters verwijzen naar het land van herkomst, NL staat voor Nederland. Het is net als bij een nummerbord van een auto. De volgende vijf cijfers verwijzen naar het bedrijf waar het ei vandaan komt. De laatste twee cijfers is het stalnummer van het bedrijf waar het ei is geproduceerd.

0. Als het nummer op je ei begint met een 0 heb je te maken met een biologisch ei. Dit ei is gelegd door een kip die zowel binnen als buiten heeft gelopen, de snavels zijn niet gekapt en de kip heeft alleen biologisch, onbespoten voedsel gegeten.

1. Vrije-uitloopeieren en graseieren zijn gelegd door kippen die ook buiten hebben gelopen, ze hebben meer ruimte dan scharrelkippen. Een klein gedeelte van hun snavel is gekapt. De naam grasei verwijst naar het voedsel, deze kippen hebben alleen plantaardig voer gekregen. De code van dit soort eieren begint met het cijfer 1.

2. Scharrelkippen mogen in tegenstelling tot wat je zou denken doorgaans niet naar buiten, of alleen onder een overkapping, deze kippen scharrelen eigenlijk vooral rond in schuren met strooisel op de grond. Ze hebben minder ruimte dan biologische en vrije uitloopkippen. de code op scharreleieren begint met 2. Op Rondeel-eieren staat ook het cijfer 2, deze kippen mogen wel naar buiten maar krijgen geen biologisch voer.

3. Legbatterijen zijn sinds 2012 verboden en vervangen door koloniehuisvesting, deze kippen leven in kooien van 30 tot 60 kippen samen. De eieren komen meestal niet in de supermarkt terecht maar gaan rechtstreeks naar de voedingsindustrie. De eiercode van dit soort kippen begint met een 3. Dit is het meest dieronvriendelijke ei en gelegd door een kip die slechts 1 A4-tje aan ruimte ter beschikking heeft gehad, een scharrelmatje om op te liggen en een flap om het ei op te leggen.

Via de app-store of de Play-store kan je de Eier-app downloaden, aan de hand waarvan je met behulp van de code op elk willekeurig ei de boerderij en het stalnummer kunt opzoeken. Zo weet je precies hoe diervriendelijk de eieren zijn, die je hebt gekocht.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.