HOE MAAK JE VANILLESUIKER?

Vanille is de eetbare peul van een orchidee met een lange slingerende stengel. Om de vruchten te bewerken tot vanillestokjes worden ze verpakt in luchtdichte kisten om te fermenteren. Hierbij ontstaat de geurstof vanilline.

Vanillesuiker is heel makkelijk zelf te maken en veel goedkoper en lekkerder dan de bekende zakjes. Wat daar precies aan ingrediënten in zit weet je immers eigenlijk niet. Zelf vanillesuiker maken, is heel eenvoudig. Je hebt daarbij wel een elektrische koffiemolen nodig. Als je het een keer hebt gemaakt heb je er een hele tijd plezier van.

Vanille wordt gekweekt in onder andere Mexico, Madagaskar en Sri Lanka. Om te groeien (tot wel 15 meter hoog) heeft de vanilleplant een warm klimaat nodig met een hoge luchtvochtigheid, het duurt zo’n vier jaar voordat hij bloeit. De bestuiving van de bloem luistert heel nauw. De gele, witte en oranjekleurige bloemen gaan namelijk om zes uur ’s ochtends open en sluiten alweer om 12 uur. De plant wordt bestoven door bijen en kolibries. De dag erna gaat de bloem niet weer open. Je hebt dus één kans. Uit de bloem groeit na de bevruchting een groene peul, die na het plukken zes maanden te drogen wordt gelegd om te fermenteren. Bij dat proces ontstaat een witte, kristalfijne substantie, de vanilline. Omdat vanille één van de meest kostbare specerijen ter wereld is, wordt in Nederland geëxperimenteerd met vanilleteelt. De vooruitzichten zijn veelbelovend, in 2019 komt de eerste Nedervanille waarschijnlijk op de markt.

Om van een gedroogd vanillestokje je eigen vanillesuiker te kunnen maken, neem je twee stokjes en knip deze in stukjes van 2 cm. Doe de vanille met 200 gram suiker in gedeeltes in de koffiemolen. Draai net zolang totdat de suiker vermalen is tot poeder/basterdsuiker en de kleine zwarte puntjes gelijkmatig verdeeld zijn. Maak de koffiemolen niet te vol want de grove suiker krijgt eenmaal fijn gemalen veel meer volume. Bewaar de vanillesuiker in een goed afsluitbare glazen pot. Deze is meteen klaar voor gebruik. Je kunt de zwarte puntjes er eventueel uit zeven. Vanillesuiker blijft minimaal een jaar goed.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.