DE UITVINDER VAN DE TARTE TATIN

Ik ben een enorme liefhebber van tarte tartin en ben zelfs eens op een culinaire bedevaart geweest naar de plek in Frankrijk waar de taart in 1889 per ongeluk zou zijn ontstaan. Het verhaal gaat dat de zusters Stéphanie en Caroline Tatin eind 19eeeuw een hotel runden in het plaatsje Lamotte-Beuvron, op 30 kilometer ten zuiden van Orleans. Rijke Parijzenaren troffen elkaar in het dorpje om in de regio Sologne op wild te gaan jagen. Het enige restaurant in de wijde omgeving, dat van Hotel Tatin, werd daardoor een geliefde ontmoetingsplek en niet in de laatste plaats om de kookkunsten van de beide zusters. Op een dag in 1889 wilde de 14-jarige Caroline een appeltaart bakken als dessert maar ze vergat in de haast deeg in de vorm te doen. Het deeg belandde tenslotte bovenop de stukjes appel. Om de fout te verdoezelen, draaide ze de taart na het bakken om en serveerde het misbaksel zonder blikken of blozen. De tarte tatin was geboren.

De toevallige uitvinding door de zussen Tatin, het verhaal dat de tarte tatin is ontstaan als ‘haastklus’, is echter te mooi om waar te zijn. Het is bedacht door een culinaire criticus die het dessert in 1926 lanceerde in Parijs. Het zou volgens hem restaurateur Louis Vaudable zijn, eigenaar van Maxim’s, die de taart ontdekte tijdens een diner bij de gezusters Tatin. De criticus verzon het verhaal van de onhandigheid van één van de Tatin-zussen. Maar feitelijk is de tarte tatin de uitvinding van Maxim’s banketbakker.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.