ONDER DE SCHIL

De smaak van tomaten wordt bepaald door suikers, zuren, geurstoffen en de rijpheid. Grofweg onderscheiden we vier verschillende type tomaten; de ronde tomaat (die makkelijk te vullen is), de langwerpige ovale tomaat met weinig vocht (bijvoorbeeld de San Marzano), geribde tomaten (zoals de stevige Coeur de boeuf , deze komt rauw het beste tot zijn recht) en de kleine kerstomaat (lekker als snack).

Hoe langer je een tomaat bewaart, hoe meer de smaak afneemt. Tomaten in de koelkast blijven op die manier  bewaard niet langer goed. Dat is een fabeltje. Bewaar tomaten gewoon op een fruitschaal. Voordat een tomaat uit de koelkast echt op kamertemperatuur is ben je 5 tot 7 uur verder. Tegen die tijd is je gerecht met tomaten waarschijnlijk al lang klaar en opgegeten, maar dan heb je niet de volle rijke smaak van tomaat geproefd.

Met tomaten kan je eindeloos variëren en elke soort kent vaak ook een bepaalde bereiding. De tomatenkwekers maken het je bij het kiezen gemakkelijk. Op veel voorverpakte tomaten staan pictogrammen die speciaal ontwikkeld zijn zodat je weet hoe (de smaak en structuur van) de tomaat het beste tot zijn recht komt. Zo kom je te weten of een tomaat geschikt is om mee te roerbakken of beter als partjes in de salade of in plakjes voor op brood kan dienen, op de barbecue of in de oven geroosterd kan worden, makkelijk te pureren is voor een soep of tomatensaus of als snack het beste tot zijn recht komt.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.