DEEG VOOR LASAGNE

Zelf lasagnevellen maken, is een leuk werkje maar neem er de tijd voor. Zeker als je geen pastadeegmachine hebt, vergt het enige handigheid om het deeg gelijkmatig heel dun uit te rollen. Kijk maar even naar bovenstaande filmpje om te zien hoe je pastadeeg maakt.

Voor pastadeeg voor twee personen heb je 100 gram grano duro nodig, 1 ei en water. Grano duro ziet er erg griesmeelachtig uit, toch wordt het een mooi glad pastadeeg. Vermeng de ingrediënten en draai het met de kneedmachine of de keukenmachine met het mes tot een deeg. Het moet een tamelijk droge bal deeg worden. Druppelsgewijs water toevoegen. De bal in een plastic zak minstens een uur laten rusten.’s Morgens maken is ook een optie of zelfs de vorige dag. Het pastamachientje aan het aanrecht vastmaken. Je hebt dit apparaatje écht nodig voor het snel maken van platte pasta. Het valt ook te proberen met een deegroller, maar het is moeilijk om het deeg heel dun uit te rollen. Of probeer met de hand kleine vormpjes te maken. Kleine balletjes platdrukken in een schoteltjes-vormpje tussen duim en wijsvinger bijvoorbeeld of sliertjes draaien. Allemaal leuk maar tijdrovend.

Terug naar de pastamachine. Het deeg in porties verdelen, zo groot als een mandarijn. De pastamachine op de grootste opening zetten (laagste stand). De bal erdoorheen draaien. Er komen een soort platte brokjes uit, plak die aan elkaar en draai ze er weer doorheen. Deze handeling op dezelfde stand; het vouwen en draaiennet zolang herhalen tot je een nette plak hebt, met zo min mogelijk rafels. Dit klinkt moeilijk, maar dat is het beslist niet. Herhaal deze handeling tot het deeg op is. Eigenlijk is het meeste werk nu gedaan. De machine op een dunnere stand zetten en één voor één de plakken erdoorheen draaien. Steeds een tandje dunner, tot de dunste, of een na dunste stand bereikt is. Je hebt nu mooie lange plakken. Deze plakken in brede stroken pappardelle snijden of met een extra hulpstuk op je pastamachine dunne stroken draaien; tagliatelle of nog dunner, spaghetti.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.