NA HOEVEEL MINUTEN IS PASTA AL DENTE?

Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje. Maar hoe weet je nu wanneer pasta al dente, dus beetgaar, is?

Begin als volgt: pasta wordt gekookt in ruim water (1,5 liter per 100 gram pasta) met per liter 10 gram (zee)zout. Vlak voordat de pasta in de pan gaat het zout toevoegen. Als je een te kleine pan neemt, koelt het water te snel af en krijg je niet het gewenste resultaat.

Dan de grote vraag: wat is al dente? Dente betekent ‘tand’ in het Italiaans en verwijst in dit geval natuurlijk naar de bite. De pasta moet nog bite hebben. Op de verpakking van gedroogde pasta staat vaak een te lange kooktijd. Het is dus belangrijk om er bij te blijven, doe pas de pasta in de kokende pan als de gasten al aan tafel zitten. Verse pasta koken duurt vaak, in tegenstelling tot wat je zou denken, iets langer. Je moet dus voortdurend proeven. Heeft de pasta naar jouw smaak de juiste beet, doe dan een glas koud water in de pan. Giet het water meteen weer af om het kookproces te stoppen. Als je van plan bent om de pasta meteen te serveren met een gereedstaande warme saus, let dan goed op. Kook in dit laatste geval de pasta nog iets minder gaar want deze gaart immers door in de saus.

 

 

 

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.