WAT IS MAANZAAD PRECIES?

Aan maanzaad worden veel goede eigenschappen toegeschreven. De zaadjes bevatten veel mineralen (zoals calcium, magnesium, ijzer en zink) en zijn rijk aan foliumzuur en vitamine B en E. Toch moet je er in een overmoedige bui niet te veel van nemen want van maanzaad in pure vorm kan je een beetje licht in je hoofd worden. De maanzaadtaart uit mijn kookboek is een soort onschuldige spacecake.  De maanzaadjes in gebak of op een brood verliezen door het bakken hun zeer licht hallucinerende werking niet maar je moet er echt wel heel veel van eten wilt je iets merken. Doe dat maar niet. Dankzij het nootachtige aroma zijn de zaadjes vooral een goede smaakmaker.

Maanzaadjes zijn de blauwzwarte zaadjes van de klaproos. Tegen het einde van de zomer, als de klaprozen zijn uitgebloeid, ontstaan grijsbruine zaaddozen. De honderden zaadjes worden er door de wind uitgeschud of ze kunnen handmatig worden geoogst. Al duizenden jaren geleden verbouwden de Grieken papaver om uit de maanzaadjes olie te winnen. Geperst maanzaad bestaat voor 45% uit olie. De olie wordt niet alleen in de schilderkunst gebruikt als bindmiddel voor pigment maar ook in de geneeskunst. Maanzaad werkt als kalmeringsmiddel en pijnstiller.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.