KOPJE KOFFIE? MAAR WELKE?

Vroeger was koffie drinken nog overzichtelijk. Vrijwel iedereen dronk filterkoffie, je hoefde je alleen druk te maken over het merk. Nu is er koffie in alle soorten en maten. Ben jij een echte kenner?

Het kleinste kopje koffie (15 ml) met de sterkste smaak heet ristretto. Een flinke slok en je kopje is leeg. Anders dan je misschien denkt, zit er in ristretto in vergelijking met espresso minder cafeïne. Espresso is een kopje koffie van 30 ml. Espresso wordt met iets meer water gemaakt dan ristretto en is daardoor iets minder sterk. Bij de juiste bereiding komt op de koffie een schuimig crema laagje. Wordt aan de espresso een scheutje likeur of grappa toegevoegd, dan heet dit een corretto. Bestel je in een café een doppio dan krijg je een dubbele espresso (60 ml).

Als aan espresso een lepel geschuimde melk wordt toegevoegd, heet dat in het Italiaans een macchiato  of een cortado in het Spaans. Een espresso romano wordt geserveerd met een stukje citroenschil om de rand van het kopje een citroensmaak te geven. Met veel opgeschuimde melk (in een verhouding van 3 delen melk, 1 deel koffie) verandert je espresso in een cappuccino. Een caffè latte bestaat uit nog meer melk maar heeft geen schuimkraag zoals bij een cappuccino. Latte macchiato is een koffie verkeerd, aan gestoomde melk wordt een klein scheutje espresso toegevoegd.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.