DON’T TRY THIS AT HOME

Natuurlijk kan je een klokhuis met een mes uitsteken of een appelboor maar als je die toevallig niet in huis hebt, kan je ook zwaarder geschut inzetten. Kijk maar even naar de bovenstaande video hoe je op een supersnelle manier een klokhuis uit een appel kunt halen.

Een van de lekkerste appels die ik graag eet en handig is om te vullen is de Granny Smith. De naam van die appel heeft me altijd geïntrigeerd. Het verhaal begint bij de Engelse Maria Ann die samen met haar man Thomas Smith en hun vijf  kinderen van Engeland naar Australië emigreren. Op 27 november 1838 komen ze aan en vestigden zich in New South Wales, in een buitenwijk van Sydney. Ze kochten 9 hectare land in de buurt van Kissing Point, genoemd naar de plaats waar vaak schepen aan de grond liepen omdat de rivier daar zo ondiep was.

Thomas Smith verbouwde onder andere appels die Marie Ann gebruikte voor het bakken van taarten. Ze was al tegen de 70 jaar toen ze op een dag van een marktkoopman handappels kreeg die niet rood waren maar groen. Ongeschikt om er appeltaart mee te maken, dacht ze. Ze at de appels daarom op en gooide de klokhuizen uit  het raam. Tot haar stomme verbazing groeiden de pitten uit tot appelboompjes met groene friszure appels. De oude dame had duidelijk lol in dit onbekende appelras. Haar boompjes werden ge-ent en zo ontstond een appelboomgaard. Fruittelers uit de wijde omgeving kwamen naar de appels van omaatje Smith (granny) kijken en gingen de felgroene appels ook zelf cultiveren.

In 1891, ruim twintig jaar na haar dood, begon de Granny Smith prijzen te winnen en vier jaar later werden in de regio op grote schaal appelbomen geplant. In 1895 kwam de export van de eerste felgroen appels naar Europa op gang. De Granny Smith begon aan aan een zegetocht over de wereld die tot op de dag van vandaag voortduurt.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.