EEN ZWEEDSE TRADITIE

Pepparkakor wordt in Zweden traditioneel geserveerd met glögg (je spreekt het uit als ‘kluk’), een warme Scandinavische glühwein. De drank is sterker en kruidiger dan de glühwein die je in Nederland koopt of tijdens de wintersport drinkt. Voor het maken van glögg heb je 1 fles volle rode wijn nodig, 500 ml likeur of port, 1 kaneelstokje, 10 kruidnagels, 10 kumquats, een plakje verse gember, 4 kardemomzaadjes (geen poeder).

Steek de kruidnagels in de kumquats en voeg de ingrediënten bij de rode wijn en port (of likeur) in een pan. Dit mengsel 20 minuten op een laag vuur laten trekken: dus niet koken! Laat het daarna vier uur staan voordat je het vocht eruit zeeft. Voeg daarna 100 gram zwarte rozijnen en 100 gram gepelde (witte) amandelen toe.

Verwarm 200 ml aquavit/brandewijn/wodka of jenever in een steelpannetje met 50 gram basterdsuiker, ongeveer 15 minuten op een laag vuur laten sudderen totdat de suiker is opgelost. Schenk de siroop bij het rode wijn/port-mengsel en verwarm het opnieuw (niet laten koken). Serveer de drank in kleine hoeveelheid. Skål (proost)!

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.