CRANBERRY-IJS MAKEN

Van cranberry’s kun je niet alleen een saus maken die uitstekend smaakt bij paté maar ook een heerlijk friszuur smakend ijs . Maar hoe weet je of de rode bessen rijp zijn om ze te verwerken? Als je een volgroeide cranberry doormidden snijdt, zie je binnenin vier luchtkamertjes. Daardoor kunnen de bessen stuiteren als je ze laat vallen. Op die manier haal je er zo de beste en meest gave exemplaren uit, onrijpe, zachte of verrotte exemplaren schuif je terzijde. Kijk voor het maken van cranberry-ijs naar de instructievideo hierboven.

Voor het maken van cranberrysaus, voor bijvoorbeeld bij een vleesgerecht, neem je 350 gram cranberry’s, 200 gram suiker, en geraspte schil van een citroen. De ingrediënten breng je in een steelpan aan de kook. Zodra de suiker is opgelost, draai je het vuur lager en laat het mengsel zachtjes doorkoken tot alle cranberry’s zijn opengesprongen. Daarna kun je het mengsel  met de staafmixer pureren tot een mooie saus of gewoon zo laten.

Cranberry’s kunnen je in het najaar vers kopen en in sommige supermarkten liggen ze het hele jaar door in het vriesvak. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in het wild plukken. De struiken groeien het liefst op vochtige grond met een hoge zuurgraad. De Waddeneilanden hebben hiervoor een ideale voedingsbodem. Jaarlijks stappen dan ook duizenden toeristen op de veerboot om op de eilanden cranberry’s te plukken en dan met name op Terschelling. Voor niet-professionele plukkers kan dat vanaf half oktober tot eind december, maar bij gebruik van een professionele plukbak of -kam heb je soms wel een vergunning nodig.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.