ZELF ‘CLOTTED CREAM’ MAKEN

Als je een klassieke Engelse high tea serveert, wil je die het liefst ook zo traditioneel mogelijk presenteren. Clotted cream is een must om bij scones te serveren maar je kunt dit product in Nederland niet op veel plekken kopen. Ik maak daarom mijn clotted cream zelf.

Voor clotted cream heb je slechts een ingrediënt nodig: verse (biologische) slagroom (ongepasteuriseerd, met een zo hoog mogelijk vetgehalte). Het liefst 50 % vet. Schenk 1 liter room in een (glazen) ovenschaal, dek deze af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor tot 180 graden en zet de room in de oven. En nu komt misschien wel het belangrijkste… zet de oven uit en laat de warmte het werk doen. De room moet je gedurende 10-12 uur in de oven laten staan zonder deze te openen. Daarna de clotted cream uit de oven halen en in de ijskast gedurende 8 uur laten staan. Nu is de clotted cream klaar. De cream is enkele dagen houdbaar in de ijskast.

Zoals je misschien in de bovenstaande video al hebt gezien, was ik niet helemaal tevreden met het eindresultaat. Mijn clotted cream was nog te dun. Misschien had ik de cream  toch te kort in de oven en/of ijskast laten staan, maar in elk geval gebruikte ik slagroom met een vetpercentage van ‘slechts’ 35%. Daarom heb ik ter plekke een alternatief recept bedacht. Eerst heb ik in de keukenmachine slagroom (met een beetje zout en een halve lepel poedersuiker) net zolang gedraaid tot de room gaat schiften. Daarna heb ik de massa boven een vergiet laten uitlekken en opnieuw opgeklopt zodat de room gaat emulgeren. Ik moet zeggen, hij smaakt heerlijk vol en net als de traditionele clotted cream.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.