ARTISJOK MET VINAIGRETTE

Een artisjok is de eetbare bloemknop van een distelplant. Als de knop in bloei staat, komt er een paarse bloem uit. Ze zijn dan natuurlijk niet meer eetbaar. Het zachte vruchtvlees van een artisjok is heerlijk met vinaigrette. Neem een grote glazen pot, bijvoorbeeld een pot waar augurken in gezeten hebben of een lege pindakaaspot. De kop van een staafmixer moet in elk geval nog door de opening kunnen.

Doe in de pot 4 eetlepels mooie azijn (geen balsamico, dat is zonde en ook niet lekker), twee eetlepels (fijne) mosterd, een halve theelepel zout, een eetlepel gembernat of honing, een teen knoflook en 4-5 dl arachideolie, zonnebloemolie of walnotenolie. Zorg dat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn. Indien dit niet het geval zet je de pot 10 minuten in een bak warm water. Plaats de kop van de staafmixer op de bodem van de pot, zet daarna pas het apparaat aan (anders spat de vinaigrette eruit) en trek de staafmixer dan voorzichtig naar boven. De vinaigrette wordt onmiddellijk dik. Een paar blaadjes basilicum geven de vinaigrette een frisse touch.

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.