DE TUTU VAN ANNA PAVLOVA

De pavlova is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Ze was de eerste megaster die vanaf 1911 de wereld rondreisde, beroemd om haar uitvoering van de stervende zwaan. Kijk maar eens naar het filmpje uit die tijd.

De uitvinder van de pavlova als desert is onbekend. Zowel chefs in Australiƫ als Nieuw-Zeeland claimen dat zij de eerste waren die de taart naar Anna Pavlova hebben vernoemd. Voor beide claims is iets te zeggen. In 1926 maakte de ster met haar eigen ensemble voor het eerst een tournee Down Under. Volgens culinaire historici waren in Europa en Amerika tot dat moment al 150 recepten van het luchtige schuimgebak bekend. Het vermoedelijk oudste recept is de Spanische Windtorte en dateert uit de 18eeeuw.In 1929 gaf Pavlova opnieuw een serie voorstellingen in Australiƫ en Nieuw-Zeeland en trad op van Perth tot Auckland. De chef-kok van haar hotel in Wellington liet zich door haar witte tutu en een lijfje afgezet met groene rozen inspireren. Hij bedacht een meringuetaart met schijfjes kiwi en vernoemde het gebak naar de danseres.

In 1931 arriveerde Anna Pavlova per trein in Den Haag waar ze een voorstelling zou geven. Ze nam haar intrek in Hotel Des Indes maar voelde zich niet lekker. De dokter constateerde een ernstige longontsteking en verbood haar om op te treden. De beroemde danseres overleed op 23 januari 1931, slechts twee weken voor haar 50steverjaardag, in haar hotelkamer in Den Haag.

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.