ARACHIDEOLIE OF ZONNEBLOEMOLIE?

Arachideolie – ook wel aardnotenolie genoemd – is een heldere, lichtgekleurde olie die gewonnen wordt uit pinda’s. De geurloze olie is geschikt om tot heel hoge temperaturen te verhitten. Maar wat is het verschil met frituren in zonnebloemolie? De naam zegt het al, deze olie wordt gemaakt van zonnebloempitten. De kleur is transparant geel en hij smaakt tamelijk neutraal. De olie is net als arachideolie goed bestand tegen hoge temperaturen. Als iets heel kort moet worden gefrituurd, waarbij alleen snel een krokant korstje om een vulling moet worden gecreëerd, zou ik toch voor arachideolie kiezen. Deze olie bevat 20-40 procent meervoudig onverzadigde vetten terwijl in de industriële plantaardige zonnebloemolie 60-80 procent meervoudig onverzadigde vetten zit, met een heelslechte omega 6 tot omega 3-verhouding. Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.