WAT IS GEZONDER: VERSE OF GEDROOGDE BONEN?

Peulvruchten hebben van nature een hoge voedingswaarde maar wist je dat je lichaam de goede stoffen beter opneemt als je er tegelijkertijd een graanproduct bij eet? Dit komt doordat … in peulvruchten aminozuur A zit en in graan aminozuur B, die elkaar uitstekend aanvullen en samen een goede vleesvanger zijn. Vandaar dat we in Nederland erwtensoep met roggebrood eten, in Mexico taco’s met bonen, in India papadums met dhal, in Israel hummus met brood en in Indonesië tempeh met rijst.

In peulvruchten zitten antistoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen. De oplossing is om bonen van tevoren te weken en vervolgens te koken. De gezondste bonen zijn gedroogde en daarna geweekte bonen.

Je kan in sommige seizoenen verse bonen in de peul kopen. Bewaar deze dan ongedopt in de koelkast. Kook je liever met gedroogde witte of bruine bonen. Let op: ze mogen niet muf ruiken. Gedroogde peulvruchten kunnen het beste op een koele, droge, donkere plek en goed verpakt bewaard worden. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder. In dat geval moeten gedroogde peulvruchten wat langer geweekt en gekookt worden. Ik bewaar mijn bonen in glazen potten in een gesloten kast.

 

 

 


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.