TRUFFELOLIE: ECHT OF NEP?

De meeste truffelolie is nep: er komt vaak geen truffel aan te pas of als gunstige uitzondering bijvoorbeeld 0,1% truffel-essence.. Vaak worden er kunstmatige aroma’s aan olijfolie toegevoegd en dat is het dan. Je kunt truffelolie makkelijk zelf maken, gebruik daarvoor een goede soort. De lekkerste en meest kostbare truffel is de geurige witte truffel uit Umbrië. De smaak is heerlijk aards. Deze zwam is een echte delicatesse en alleen van september tot januari vers verkrijgbaar (de prijzen variëren per jaar van 7-14 euro per gram). Snijd er flinterdunne plakjes van, verwarm ze zachtjes in extra vergine-olie en zeef daarna de olie. Gebruik truffelolie niet om te bakken maar sprenkel de olie met mate over een gerecht, vlak voor het opdienen. Zwarte Chinese truffels en gewone zomertruffels zijn flink goedkoper maar ze hebben van zichzelf weinig smaak, gebruik daarvan dus nog meer. De nauwelijks smakende zwarte zomertruffels worden doorgaans verwerkt tot conserven. Ze worden geschild en gekookt, waarna er allerlei producten van worden gemaakt, schillen, jus, stukjes. Geconserveerde truffels smaken sowieso minder intens dan verse. Je kunt in Nederland verse truffels kopen bij in truffel gespecialiseerde bedrijven op internet en bij sommige groentejuweliers.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.