MANNELIJKE EN VROUWELIJKE AUBERGINES? ECHT WAAR!

Sommige aubergines smaken bitterder dan andere. Dat komt doordat er een verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke aubergines. Maar hoe herken je ze? De vrouwelijke aubergines bevatten meer zaadjes en zijn qua smaak iets bitterder dan mannelijke. Let goed op de vorm: de mannelijke aubergines zijn iets meer langgerekt, de vrouwelijke aubergines  zijn juist iets ronder. Ook aan de navel, waar het steeltje heeft gezeten, kan je zien of het een mannelijke of vrouwelijke aubergine betreft. De navel is bij mannelijke aubergines wat ronder en bij de bittere vrouwelijke aubergine ziet dit er meer als een streepje uit. En heb je eenmaal je keuze gemaakt, mannelijke of vrouwelijke aubergines, hoe weet je dan of de vrucht rijp is?

In de winkel glanzen de paars-zwarte aubergines je vaak tegemoet. Maar let op: een aubergine die overdreven glanst, is nog niet rijp. De kleur van een rijpe aubergine moet zacht glanzend zijn. De vrucht voelt in dat geval stevig aan. Aubergines moet je niet op een te koele plaats bewaren, zeker niet in een koelkast of onder de 10 graden. Onrijpe exemplaren rijpen snel na, laat ze om te rijpen 1-2 dagen liggen bij kamertemperatuur. Wil je een aubergine sneller laten rijpen, leg ‘m dan in de buurt van tomaten, appels, bananen of citrusvruchten. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines 3-7 dagen houdbaar.


Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz? Klik hier!
Ga terug naar keukengeheimen.